Bilim insanları, fotomikrobiyal yakıt hücrelerinin güneş ışığını elektriğe dönüştürebildiğini keşfettiler. Bu gelişme ile mahallenizin elektriğini geniş bir tarladan sağlayabilirsiniz.
Tasarımcı Fabienne Felder, uçakları çimle kaplamak istiyor. Kendisinin vizyonuna göre yolcular çimliklerde oturacak ve yosunlar havayı temizlerken aynı zamanda koltukların arkasındaki televizyonların elektriğini sağlayacak.
Felder'in çılgın olduğunu düşünebilirsiniz ancak Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Paolo Bombelli ve bitki bilimci Ross Dennis, kendisinin vizyonuna dayanarak geliştirdikleri düzenekle saksıda yetişen yosunlardan elektrik ürettiler.
Fotomikrobiyal yakıt hücreleri, özellikle saksıda yetişen bitkileriminyatür bir güç kaynağına çeviriyor ve güneş ışığından elektrik üretiyorlar. Her ne kadar geleneksel fotovoltaik güneş hücreleri kadar verimli olmasalar da daha doğa dostu bir çözüm.
Bombelli ve Dennis birlikte çalışarak Moss Table adlı bir icat geliştirerek saksıda yetişen yosunlarla küçük bir LCD ekrana güç sağlamayı başardılar. Bu küçük bir gelişme gibi görülse de büyük bir potansiyele sahip.
Bilim insanları, aynı buluşları ile bir radyoyu çalıştırmayı da başardılar. Hatta radyoya, İngilizcedeki yosun (moss) sözcüğünden esinlenerek Moss FM adını verdiler. Bitkilerin elektrik üretiminde kullanılması, karbon salınımını önemli ölçüde azaltacaktır.
Yeşil enerji, hiç bu kadar yeşil olmamıştı. Bu gelişme ile artık yeşillenme devri başlayabilir. Binaların dış cephelerini yeşillikle kaplayacağımız günler aslında sandığınızdan çok daha yakın.
SOCIALIZE IT →